טיפולים רפואיים וטיפים להתמודדות עם אטופיק דרמטיטיס

ישנן מחלות שונות שאומנם אינן מסוכנות אך מצליחות למרר לחולה בהן את חייו. בין המחלות הללו נמצאות אלרגיות, אשר חלק מהן פוגעות באופן קשה באיכות חייהם של תינוקות וילדים צעירים. מחלה מסוג זה, המוכרת בשמה העממי אסטמה של העור, עשויה לתקוף אפילו תינוקות בני שבועות ספורים. למרות שאין תרופת פלא להתמודדות עם המחלה, הרי שישנם כמה סוגים של טיפולים רפואיים ודרכי התמודדויות נוספות שיכולים להביא להטבה משמעותית.


אסטמה של העור


אסטמה של העור, הידועה גם בשם אטופיק דרמטיטיס, נחשבת למחלה אוטואימונית, כלומר מחלה שבה הגוף פוגע בעצמו. אמנם אין מדובר במחלה קשה שמסכנת את חייו של החולה או מביאה לנזק בלתי הפיך, אולם בין תופעות הלוואי שלה יש כאלה שמסבים לחולים סבל רב.
בין סימני ההיכר של המחלה, שתוקפת בעיקר תינוקות, פעוטות וילדים (ובאופן חמור פחות, גם מבוגרים) ניתן לציין אדמומיות, פריחה מגרדת, ויובש משמעותי שתוקף את העור. בין המקומות המועדים לתופעות אלה נמצאים אזורי הפנים (בעיקר בתינוקות רכים), מאחורי מפרקים (מרפקים, ברכיים), קפלי עור ולעיתים גם אזורים נרחבים בידיים, בירכיים, בגב, ועוד.


איך לטפל


מחלת אטופיק דרמטיטיס נחשבת למחלת אלרגיה, ויש שמוצאים קשר בינה לבין מחלת האסטמה של מערכת הנשימה. בדיוק כמו באלרגיות אחרות, רבים מהסובלים מהמחלה חווים תקופות של רגיעה יחסית, לעומת תקופות של התפרצויות קשות. כדי לטפל במחלה אפשר להיעזר בכמה שיטות רפואיות וכן להימנע מחשיפה לגורמים מעוררי אלרגיה. הטיפול באסטמה של העור יכול להתבצע בשיטות הבאות:

  1. מריחת משחה – קיימות בשוק סוגי משחות רבות שיכולים לסייע לסובלים מאטופיק דרמטיטיס. לפעמים, כדי למצוא משחה לטיפול בעור שתתאים לחולה ותשפר את מצבו, לא יהיה מנוס משיטת הניסוי והטעיה. חשוב לציין שישנם מקרים קשים יחסית, שבהם לא יהיה מנוס משימוש במשחות שניתנות לפי מרשם. תרופות כאלה, למשל מן הסוג של תרופות סטרואידיות או אנטיהיסטמיניות, לא מומלצות לשימוש במקרים קלים ולאורך זמן.
  2. חומרי לחות והזנה – סוגים שונים של קרם לחות אמנם אינם מהווים פתרון מלא, אבל פעמים רבות הם מקלים על היובש בעור ואף מפחיתים את הגירוד.
  3. טיפולים בעזרת אור – סוג חדש של טיפולים שעוזר לחלק מהחולים יודע בשם פוטותרפיה. הטיפול נעשה באמצעות חשיפת האזורים הפגועים למנורות מיוחדות. בדרך כלל יש צורך בסדרה של כמה טיפולים לפני שמובחנת הטבה.
  4. תרופות מפחיתות לחץ וחרדה – ישנם רופאים שממליצים על שימוש בתרופות הרגעה או טיפולים נפשיים, מתוך התפיסה שהסימפטומים של האלרגיה מחריפים בשל דאגנות, לחץ או מתח.

ממה להימנע


מלבד טיפול במשחות רפואיות, קרמים, ואמצעים אחרים, חשוב לנקוע גם בשיטה של הימנעות מחומרים או פעולות שמחריפים את הבעיה:

  1. מיני מזונות – סוגים שונים של מזון ומשקה מביאים להחרפת הגירוי והיובש בעור. סוגים של פירות ומזונות שמתגלים כבעיתיים – כדאי להימנע מצריכתם.
  2. עונת האביב – ישנם אלה המדווחים על החרפה בעונת הפריחה. בתקופה זו מומלץ להמעיט ביציאה מהבית, או מביקור באזורים שהם יש צמחיה רבה.
  3. ביגוד הדוק – מומלץ להימנע מלבוש הדוק או כזה שעשוי מחומרים שמעוררים את הגירוי.

 

אולי יעניין אותך לקרוא על:

שערי בטיחות